Abstract
OBJECTIVEThe purpose of this study is to investigate body weight percentile of the children with Cerebral palsy and to determine if the associated problems influence the body weight percentile of children with cerebral palsy METHODSThis study was designed as a retrospective study.One hundred nineteen children, aged between 0 and 16 years, were studied. Demographic and body weight percentile (BWP) were collected in our cerebral palsy policlinic from the patients’ file between March 2008-October 2009. Descriptive statistical methods, Chi-square, Mann Whitney u-test, Indepent t-test and spearman corelation were used. RESULTSThe mean age of 119 patients was 6.03 years (0-16 years). Of 65,5% were boys and 34.5% were girls. Body weight percentile (BWP) mean was 25.6 and 55.5% of patients were underweight (<10 percentile). BWP was significantly correlated with mother age and it was not correlated with caregivers’ education years. According to gender, epilepsy and mental retardation presence BWP were not significantly different. 8,8 % of the patients' BWP were >95.CONCLUSIONSometimes growth retardation and obesity remained at the background while other associated problems are given importance.BWP and other antropometric measures should be followed up. Caregiver training and nutritional management should be arranged for undernourished children to promote their nutritional status and improve growth and functional capacity.
AMAÇÇalışmanın amacı serebral palsi (SP) tanısı ile polikliniğimize başvuran hastalarımızın vücut ağırlığı persentil değerlerini incelmek ve SP ye eşlik eden problemler gibi bazı özelliklerin vücut ağırlığı persentili (VAP) üzerine etkisini araştırmaktırYÖNTEMLER Retrospektif bir çalışma olarak dizayn edildi.Yaşları 0-16 arası olan 119 serebral palsili çocuğun dosyaları incelendi. Serebral palsi kliniğimize Mart 2008-Ekim 2009 arası başvuran hastaların dosyalarından demografik özellikler ve vücut ağırlığı persentilleri kaydedildi.
İstatistik analiz için tanımlayıcı istatistik, Ki-kare testi, Mann Whitney U testi T testi ve Spearman testi kullanıldıBULGULARHastaların yaş ortalaması 6.03 yıl (2-16) olarak bulundu. Hastaların %65,5’ini erkek % 34,4 ünü kız çocuklar oluşturuyordu. Vücut ağırlığı persentil (VAP) ortalaması 25,6 olup hastaların %55,5 inin VAP <10 olarak bulundu.VAP anne yaşı ile pozitif yönde korele bulunurken anne eğitim düzeyi ile korele değildi.Cinsiyet, epilepsi varlığı ve mental retardasyon varlığında VAP anlamlı değişiklik spatanmadı.% 8,8 çocukta VAP> %95 olarak bulundSONUÇSPli çocukların ek problemlerinin tedavisine ağırlık verildiğinden bazen büyüme geriliği ya da obezitenin tanı ve takibi geri planda kalabilir Bu durumu göz önünde bulundurup kilo ve diğer antropometrik ölçümleri de yapılmalı. Bakıcı eğitimi ve nutrisyonel destek tedavisi düzenlenip büyüme ve fonksiyonel kapasite artırılmalı.