2Adana Numune Training And Research Hospital
Abstract
OBJECTIVEIn our study we examined the correlation between carotid intima-media thickness (IMT) and cerebrovascular events.METHODSWe collected data from patients above 50 years old; with acute, subacute, chronic ischemic stroke. 54 patients with a mean age of 68.98±1.39 and 35 control subjects with a mean age of 66.26±1.93 underwent B-mode ultrasonography measurements of IMT of the common carotid artery. All patients and control subjects were evaluated by cranial computed tomography (CT) and/or magnetic resonance imaging (MRI). According to imaging results; infarcts were divided into two subtypes as lacunar and non-lacunar (cortical, watershed, large subcortical). We examined the association of lacunar and nonlacunar infarcts with IMT. We have also investigated the association of IMT with age, sex, and potential risk factors. RESULTSThe mean values of IMTs was 1.11 mm in patient group and and 0.94 mm in control group, respectively. IMT values were significantly higher in patients both with lacunar and nonlacunar stroke versus control subjects (p<0.05). We did not find a significant association between IMT and stroke subtypes (p>0.05). We found a significant positive association between IMT and age (p<0.05). CONCLUSIONThe result of this study shows the usefulness of noninvasive measurement of IMT as a diagnostic tool that may help to predict ischemic stroke.
2Adana Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
AMAÇBu çalışmada intima-media kalınlığı (IMK) ölçümünün tıkayıcı tip serebrovaskuler hastalıkların (SVH) erken tanısındaki yerini araştırdık.YÖNTEMLERÇalışmamızda 50 yaş üzerindeki populasyonda İMK ile SVH arasındaki ilişkiyi araştırdık. Yaş ortalaması 68.98±1.39 olan ve hayatlarının bir döneminde SVH’la karşı karşıya kalmış 54 hasta (akut, subakut ve kronik infarkt hastaları) ile kontrol grubu olarak yaş ortalaması 66.26±1.93 olan 35 kişi değerlendirilmeye alındı.Tüm hastaların karotis arter B-mod ultrason ölçümleri ile İMK değerlendirildi. Hastaların çekilen kranial bilgisayarlı tomografi (BBT ) ve/veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sonuçlarına göre infarktın boyutu ve lokalizasyonu saptandı. Görüntüleme yöntemlerine göre infarktlar laküner ve non-laküner (watershed, kortikal ve geniş subkortikal) olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Bu alt gruplar ile intima-media kalınlığı arasındaki ilişki değerlendirildi. Bunun dışında inme için tanımlanan diğer risk faktörleri ile İMK arasındaki ilişki araştırıldı.BULGULARHasta grubunda ortalama İMK 1.1mm kontrol grubunda ise ortalama İMK 0.94mm idi. Hasta ve kontrol grupları karşılaştırıldığında İMK değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi. (p<0.05) Laküner inme geçiren hasta grubu ile non-laküner inme geçiren hasta grubu arasında İMK açısından anlamlı fark bulunmadı. (p>0.05)
İnme risk faktörlerinden yaş ile İMK arasında anlamlı ilişki bulundu. (p<0.05)
SONUÇBu çalışma, tıkayıcı tip serebrovaskuler hastalıkların erken tanısında bilinen risk faktörlerine ek olarak İMK ölçümünün de önem taşıdığını göstermiştir.