Gingival hyperplasia occurs due to using phenytoin: a case report
1Department of pediatric neurology, İstanbul
2Department of Pediatry, İstanbul
Eur Arch Med Res 2012; 28(1): 49-51 DOI: 10.5222/otd.2012.049
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Epilepsy is a chronic neurologic disorder commonly seen in the children. Phenytoin is an antiepileptic drug commonly used in the treatment of antiepileptic children. In addition to the many side effects of phenytoin, it may also cause gingival hyperplasia. Gingival hyperplasia is gingival enlargement due to the increase in the number of cell. Following the initiation of antiepileptic treatment, two - three months after the treatment the gingival hyperplasia occurs and becoming the most prominent after nine- twelve months. In this case report, we aimed to attention that gingival hyperplasia occurs due to the using of phenytoin and giving importance of oral and dental care to patients that used pheytoin.


Fenitoin kullanımına bağlı diş eti hiperplazisi: bir olgu sunumu
1Çocuk Nöroloji Uzmanı, İstanbul Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Birimi, İstanbul
2Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Asistanı, İstanbul Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul
European Archives of Medical Research 2012; 28(1): 49-51 DOI: 10.5222/otd.2012.049

Epilepsi, çocuklarda sık görülen kronik nörolojik hastalıklardan biridir. Fenitoin epileptik çocukların tedavisinde yaygın olarak kullanılan antiepileptik bir ilaçtır. Birçok yan etkisi yanında diş eti hiperplazisi de yapabilir. Diş eti hiperplazisi, hücrelerin sayısındaki artışa bağlı diş etinin genişlemesidir. Antiepileptik tedaviye başlanmasını takiben iki - üç ay sonra görülmeye başlamakta ve dokuz - oniki ay sonra en belirgin haline gelmektedir. Olgu fenitoin kullanımında oluşabilecek gingiva hiperplazisine ve fenitoin tedavisi kullanan hastalarda ağız ve diş bakımının önemine dikkat çekmek amacı ile sunulmuştur.