A painful nodule on the trunk of a patient: Glomangioma
1Department of Dermatology, OkMeydanı Training and Research Hospital
2Department of Pathology, OkMeydanı Training and Research Hospital
Eur Arch Med Res 2012; 28(1): 52-54 DOI: 10.5222/otd.2012.052
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Glomus tumors are rare benign vascular tumors first described by Wood in 1812. Despite their typical acral distribution, glomus cells have also been described in bone, stomach, colon, trachea, mediastinum, liver, and other sites, and glomus tumors can potentially develop at those sites. We report a rare case of a glomus tumor at an unusual site,with severe pain, cold sensitivity,and point tenderness. To the best of our knowledge, this glomus tumor that occurred on the gövde is very rare. Glomus tumour should be considered in the differential diagnosis of any painful, tumoral lesions atypical localisation. Total surgical excision should be performed to ensure proper diagnosis and treatment. An early and accurate diagnosis will prevent unnecessary procedures. Histopathological assessment should be performed to accurate diagnosis.


Gövdede ağrılı nodül: Glomanjiom
1Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği
2Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
European Archives of Medical Research 2012; 28(1): 52-54 DOI: 10.5222/otd.2012.052

Glomus tümörleri ilk 1812’de Wood tarafından tanımlanmış nadir benign vasküler tümörlerdir. Glomus hücreleri tipik akral dağılımlı olmasına rağmen kemik, mide, kolon, trakea, mediasten, karaciğer ve diğer bölgelerde de tanımlanmıştır ve glomus tümörleri bu bölgelerde de gelişebilir. Biz burada beklenmeyen lokalizasyonda ciddi ağrılı, soğuk sensitivitesi ve noktasal duyarlılığı olan nadir bir glomus tümörü olgusu rapor ediyoruz. Bizim bildiğimize göre gövde yerleşimli bu glomus tümörü nadirdir.
Atipik bölgelerde yerleşim gösteren ağrılı tümöral lezyonların ayırıcı tanısında glomus tümörü akla gelmelidir. Total cerrahi eksizyon uygun teşhis ve tedavi sağlamak için yapılmalıdır. Erken ve kesin tanı gereksiz prosedürleri önler. Kesin tanı için histopatolojik değerlendirme yapılmalıdır.