Abstract
Perforator flaps were first introduced and popularized in the 1980’s in parallel with advancements in microsurgical techniques and surgical expertise of plastic surgeons in search of flaps with ease of access and minimal morbidity of the donor site. Among the advantages of perforator flaps one can name the sparing of the muscle function, the ability to utilize tissue as needed, optimized healing period and better aesthetic results. Utilization of perforator flaps has therefore been popularized in the past 10 years with various classification and nomenclature complexities. This article aims to review the terminology, anatomy and classifications, and nomenclatures of perforator flaps with a review of the most common perforator flaps, their surgical techniques, and relevant literature.
Perforatör flepler ilk defa 1980’lerde mikrocerrahi tekniklerinin gelişmesi ve plastik cerrahların deneyim kazanmasıyla ince, kolay ulaşılabilir ve minimal donör alan morbiditesine sahip flep arayışı ile gündeme gelmiştir. Kas fonksiyonunu koruması, yalnızca gerekli miktarda dokunun kullanılmasına olanak sağlaması, hızlı iyileşme dönemi ve estetik açıdan daha iyi sonuçlar elde edilebilmesi bakımından avantajlı olan bu fleplerin rekonstrüktif cerrahide kullanımı son 10 yılda hızla artmasına karşın, sınıflandırılma ve adlandırılmalarındaki karmaşıklıklar, bu flepleri yapan cerrahlar arasında kaçınılmaz yanlış anlaşılmalara neden olmuştur.
Bu çalışmanın amacı mevcut literatür bilgileri ışığında perforatör flep terminolojisini, anatomisini ve sınıflandırılmasını gözden geçirerek sık kullanılan perforatör flep çeşitlerini ve cerrahi tekniklerini sunmaktır.