Emergency department triage in terrorism and warfare disasters
1SBU Emergency Medicine Clinic
Eur Arch Med Res 2017; 33(): 1-8 DOI: 10.5222/otd.2017.001
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Hospitals and emergency departments can encounter mass casualty referrals due to Chemical, Biological, Radiation, Nuclear ve Explosive incidents (CBRNE) or other forms of disasters every minute, thus preparedness has vital importance. Transportation accidents, fire, extreme climatic events, terrorism-related incidents, warfare and other clashes, pandemic infections are other sources of casualties challenging emergency healthcare. Emergency departments are known to be unprepared for most disasters in Turkey and worldwide. Management of mass casualties warrant robust preparedness of the hospital and emergency department beforehand. Color codes are used for triage in disaster situations. The procedures following the should be organized in accord with the code applied on presentation Most validated universal triage model is The Simple Triage and Rapid Treatment (START) (JumpSTART for the pediatric patients). Healthcare personnel are frequently obliged to assume de novo responsibilities when facing disaster situations. Equipment checklists are also recommended to accomplish proper interventions preparedness for disasters and mass casualties. Four major subtypes of triage methods are used worldwide: Disaster triage in the field; communication-based triage in the field; routine emergency department triage; emergency department triage in disaster situations. Triage procedures should be carried out not only in the field but also in the emergency departments to determine patient priorities in mass casualties. “Emergency Severity Index” (ESI) is the most commonly utilized 5-tier emergency department triage systems.


Savaş ve terör afetlerinde acil servis triajı
1SBU Istanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp Kliniği
European Archives of Medical Research 2017; 33(): 1-8 DOI: 10.5222/otd.2017.001

Hastaneler ve acil servislere her an Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon, Nükleer ve Eksplosiv olaylara (KBRNE) veya diğer afetlere bağlı olarak kitlesel başvurular yapılabilir, o nedenle hazırlıklı olmak kilit önem taşır. Hastanelere kitlesel yaralanma başvuruları KBRNE dışında ulaşım yaralanmaları, yangınlar, ciddi iklimsel durumlara, terörizm yaralanmaları, savaşlar ve çatışmalar, katastrofik medikal olaylara (sel, pandemik influenza vb) bağlı olabilir.
Hem ülkemizde hem de dünyada acil servislerin yeterince hazırlıklı olmadığı bilinmektedir. Kitlesel yaralanmaların acil servis başvuruları için önceden planlama gereklidir. Afetlerde triaj kategorileri renk kodları ile belirtilmektedir. Sonraki işlemler bu kodlamaya göre yapılır.
Günümüzde evrensel olarak kullanılan ve önerilen, sahada en geçerli afet/KBRNE triaj modeli, START (Simple Triage and Rapid Treatment) adı verilen (pediatrik hasta grubu için JumpSTART) triaj sistemidir. Afetlerde sağlık çalışanları ve diğer görevliler önceden belirlenmiş veya o anki gereksinimlerle ortaya çıkan yeni görevler üstlenmek durumunda kalırlar. Acil servis ve benzeri sabit birimlerde kitlesel başvuru karşılama veya afet durumunda uygun müdahaleye hazırlık için malzeme kontrol listeleri (checklist) kullanılmalıdır.
Dünyada kullanılan triaj tipleri 4 ana başlık altında toplanır: Sahada afet triajı; Acil serviste afet triajı; Sahada iletişime bağlı triaj; Rutin acil servis triajı. Kitlesel yaralanmalarda hasta önceliğini belirlemede kullanılan triaj yöntemi olay yerinde uygulandığı gibi hastane basamağında da uygulanmaktadır. “Emergency Severity Index” (ESI) en sık kullanılan 5 seviyeli acil servis triaj sistemlerinden biridir.