2Cerrahpasa Faculty Of Medicine, Neurology Department, İstanbul
3İstanbul Research And Teaching Hospital, Neurosurgery Department, İstanbul
Abstract
Palatal myoclonus is a syndrome characterized by involuntary, continuous or nearly continuous, rhytmical movements in soft plate, pharynx, larynx, diaphragma and rarely facial muscles. Mostly a variety of causes like vascular diseases, multiple sclerosis, encephalities, neoplasms and infections are blamed in the etiology. A 35 year-old female patient who had ischemic infarct due to left vertebral artery dissection suffered from obvious involuntary movements on the left side of her face. Palatal Myoclonus was considered after neurological and electrophysiological examinations. Botulinum toxin was applied as there was no response to medical therapies and good response was obtained. Palatal myoclonus rarely expands to facial muscles and more responsive to Botulinum toxin than medical therapies. For this reason this case is reported to review the etiology, symptoms and therapy.
2Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul
3İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirurji Kliniği, İstanbul
Palatal miyoklonus, yumuşak damak, farinks, larinks, diafram ve nadiren yüz kaslarını tutan istemsiz, sürekli veya sürekliye yakın ritmik hareketlerle karakterize bir sendromdur. Vasküler sebepler, multiplskleroz, ensefalit, neoplazma ve enfeksiyon gibi çeşitli nedenler etyolojide suçlanmaktadır.
Sol vertebral arter diseksiyonuna bağlı iskemik enfarktı olan 35 yaşında kadın hastanın yüzünün sol tarafında belirgin istemsiz hareketleri mevcuttu. Nörolojik ve elektrofizyolojik değerlendirme sonrası palatal miyoklonus tanısı düşünüldü. İlaç tedavilerine yanıt olmaması nedeniyle botulinum toksin uygulandı ve tedaviye iyi yanıt alındı.
Palatal miyoklonus nadiren yüz kaslarını etkiler ve botulinum toksinine ilaç tedavisinden daha iyi yanıt verir. Bu nendenle bu olgu etyoloji, semptomlar ve tedavinin gözden geçirilmesi amacıyla sunulmuştur.