Abstract
INTRODUCTIONThe aim of the present study was to identify the pain level for guidence to get computed tomography imaging for undiagnosed distal radius fracture in wrist trauma patients.METHODSThe prospective study, which was conducted January 2016 to June 2016, the patients were included in this study whose can not be diagnosed wrist fracture on conventional x rays at Okmeydanı education and research hospital emergency department over 18 years old. Exclusion criteria were all cases with a history of previous wrist fracture, infection, surgery, arthritis, open fractures,malunion,patients with a mental disorders.Follow up period was determined for 6 months. 5 different anatomic palpation point s were marked as A,B,C,D,E. Points were palpated and VAS score for each region were separately measured. CT was taken the patients whose vas score over 5 point by palpation at any anatomic points regardless of swelling and ecchymosis. According to the CT results determined fracture who underwent proper treatment.RESULTSThere were 26(%60,4) males and 17(%39.6) females. The right wrist was involved in 48,8%(18 cases),the left in 51,2%(21) of our cases. Average VAS scores of the patients without fracture after ct imaging by palpation at point A 4.3, point B: 5.09, point C: 4.3,point D: 3.09, point E: 2.3 were founded. When comparing the two groups the average value for each inspection point, these values were significantly higher in the fracture group. We found that the average VAS score in the group with fractures in our study at point A was %22(2.2) higher than the others.This value were founded 1.91 at point B,3 at point C,0.6 at point D, 2.6 at point E. DISCUSSION AND CONCLUSIONResults of this study suggest that despite the lack of radiological fracture diagnosis,computed tomograpy imaging help us to prevent undiagnosed any wrist fracture ıf the patients with severe pain admitted to emergency department in wrist trauma.
GİRİŞ ve AMAÇÇalışmamızda el bileği travmalarında radyografide kırık tespit edilememiş hastaların muayenedeki ağrı şiddetleri ile tomografide kırık saptanma oranlarını değerlendirip ağrı miktarının tomografi endikasyonunda yol gösterici olup olamayacağını prospektif olarak değerlendirildi.YÖNTEM ve GEREÇLEROcak 2016 ila haziran 2016 tarihleri arasında Okmeydanı eğitim ve araştırma hastanesi acil servisine el bilek travması ile başvurup acil tıp kliniğince acil ortopedi konsültasyonu istenmiş hastalardan 18 yaş üzerinde olanlar ve röntgenogramda herhangi bir kırık tespit edilemeyen hastalar çalışmaya dahil edildi. Açık yarası olan, daha önce o el bileğinden herhangi bir travma yada hastalık sebebi ile artroz, malunion gibi bozuklukları olanlar, 18 yaş altındaki hastalar, mental bozukluğu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma süresi 6 ay olarak belirlendi. Hastaların inspeksiyon sonrası A B C D E olarak numaralandırılan 5 ayrı palpasyon noktası palpe edilip hastalardan ağrılarını VAS skoruna göre belirlemeleri istendi Muayene sırasında her nokta için hastalardan ağrılarını VAS skorlarına göre değerlendirmeleri istendi ve kayıt altına alındı. Herhangi bir muayene noktasında VAS skor olarak 5 üzerinde bir skor almış olan hastalara şişlik ve ekimoz bulgusu dikkate alınmadan tomografi çekildi. Tomografi sonuçlarınca kırık saptananlara uygun tedavi uygulandı. BULGULARHastalarımızın 26sı erkek (%60,4),17si kadın (%39,6) idi. Bilateral el bilek travması olan 2 erkek hasta dışında 21 hasta sol (%51,2), 18(%48,8) hasta sağ el bilek travması vardı.
Çalışmamızda A noktası için kırık saptanan grupta ortalama VAS skoru hastalarda 2,2 (%22) birim daha fazla olarak saptandı. B noktası için 1,91, C noktası için 3 birim, D noktası için 0,6, E noktası için ise 2,6 birim olarak saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇRadyografik olarak kırık izlenmemiş el bilek travmalarında eğer hasta ağrısı yüksek bir değerde ise hastanın olası bir kırık için bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirilmesinin gerekli olduğunu düşünmekteyiz.