Analysis of the sacrospinous ligament fixation cases and review of intraoperative hemorrhage complication.
1Istanbul Training And Research Hospital
2Haseki Training And Research Hospital
Eur Arch Med Res 2015; 31(3): 113-116 DOI: 10.5222/otd.2015.1001
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

OBJECTIVEThe aim of the study was to analyse clinical and operative findings and intraoperative complications in 22 of the patients who were performed sacrospinous ligament fixation for treatment of both vaginal cuff and uterine prolapses in our clinic. METHODSThis is a retrospective case series study was conducted at Istanbul Education and Research Hospital, General Gynecology Clinic. This study included that twenty-two patients who undergone sacrospinous ligament fixation which were performed between 2008 and 2014 by three different gynecologists. Preoperatively history, demographical data, Baden Walker Classification for evaluation of uterine and vaginal cuff prolapse, operative and postoperative findings and complications were reached from patients’ database.RESULTSThe mean age of patients was 59.09 (minimum: 40, maximum: 81). The median gravida was 3 (0-12) and parity was 2 (0-12). Indications for sacrospinous ligament fixations were prolapse of uterus in 12 cases and vault prolapse in 10 cases. Vaginal hysterectomy was performed in all cases of uterine prolapse. Concomitant surgery was performed in 17 patients. One bleeding complication occurred during suturation. The bleeding was controlled by hemoclip application. There were no intraoperative bladder or bowel, injuries.There was no postoperative complication.CONCLUSIONSacrospinous ligament fixation is a safe and feasible in patients who had pelvic organ prolapse. Safe insertion of suture requires sufficient experience, and an adequate learning curve.


Sakrospinöz ligament fiksasyon olgularının analizi ve intraoperatif kanama komplikasyonunun literatür ile birlikte irdelenmesi.
1İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
European Archives of Medical Research 2015; 31(3): 113-116 DOI: 10.5222/otd.2015.1001

AMAÇKliniğimizde hem vajinal kaf hem de uterin prolapsus tedavisi için sakrospinöz ligament fiksasyonunu yapılan 22 hastada operatif bulgular ve intraoperatif komplikasyonları analiz etmek.YÖNTEMLERBu çalışma İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Jinekoloji Kliniğin'de retrospektif olarak yürütüldü. Çalışmaya 2008-2014 yılları arasında 3 ayrı jinekolojist tarafından sakrospinöz fiksasyon yapılan 22 olgu dahil edildi. Preoperatif hikaye, demografik bilgiler, uterus ve vajinal kaf prolapsusu için Baden Walker klasifikasyonu, operatif ve postoperatif bulgular ve komplikasyonlara hasta dosyalarından ulaşıldı.
BULGULARHastaların yaş ortalaması 59,09 (minimum: 40, maksimum: 81). Median gravida 3 (0-12) ve parite 2 (0-12). Sakrospinöz ligament fiksasyonu için endikasyon 12 vakada uterin prolapsus, 10 vakada vajinal kaf prolapsusu idi. Vajinal histerektomi tüm uterin prolapsus vakalarına uygulandı. Ek cerrahi işlem (kolporafi anterior, posterior, enterosel) 17 hastaya yapıldı. Bir intraoperatif kanama sütürasyon sıradında izlendi. Kanama hemoklip ile durduruldu. İntraoperatif barsak ve mesane yaralanması izlenmedi. Postoperatif komplikasyon yoktu.SONUÇSakrospinöz ligament fiksasyonu pelvik organ prolapsusunda güvenli ve kullanılabilir bir yöntemdir. Sütürün güvenli bir şekilde atılması yeterli tecrübe ve uygun bir öğrenme eğrisi gerektirir.